Praatje poep.

Ongeveer 4000 kg poepen we in een mensenleven, gemiddeld 1 of 2 keer per dag zo’n 128 gram. Het ligt onder andere aan je eetgewoontes. Eet je veel vezelrijk voedsel zoals groente en fruit, glijdt de keutel soepeltjes richting de pot. 75% van poep bestaat uit water de rest zijn voedselresten en 100 gr per drol raak je aan gewicht kwijt. Al deze wijsheden komen voort uit het feit dat Jolien en ik onze poep willen gaan bewaren. Romantischer kan het niet, toch? Buitenom het gevoel van romantiek zijn Jolien en ik er van overtuigd dat leven middenin de natuur ervoor zorgt dat je ook wil gaan leven als de natuur. Circulair noemt de mens dit. Want nadat onze poepen 2 jaar gezellig samen door hebben gebracht in 2 (500 liter) containers is het pure compost met  belangrijke voedingsstoffen voor de planten. Onze plas vangen we op via onze speciale toiletbril met gescheiden delen in een aparte dag-tank. Gemengd met water (1:8) is dit uiterst voedzaam (voor planten)! Grappig is dat, wij mensen, dit maar ‘vies’ vinden terwijl het goud waard is. (klik maar)  Onze Zweedse vrienden zijn ook nog niet overtuigd gezien hun gezichtsuitdrukkingen..

  

Daarnaast willen we ook een ondergrondse 5000 liter tank plaatsen om regenwater in op te vangen. Dit regenwater willen gebruiken voor de wasmachine en de douche. Wat betreft de douche ben ik nog zoekende, dus mochten er mensen zijn die hier meer van weten mail me! De waterput is getest en doordat dit water 30 jaar lang heeft stil gestaan nog niet helemaal perfect. We gaan de put een aantal keren legen zodat het grondwater in beweging raakt en wij wellicht schoon drinkwater hebben.

Jolien is ook goed op weg, letterlijk. Ze krijgt meer souplesse in het rijden in een auto, een soort van natuurlijk proces. Dit komt mede doordat ze nu op een plek (tijdelijk) woont en werkt die haar echt goed doen. Ze straalt het uit. Dus pak die fiets voor een goed boek en heerlijk liefdevolle bak  koffie moet je in de drukkerij te Middelburg zijn! De werkzaamheden zijn geheel nieuw voor haar en ze ontdekt nieuwe talenten, leuk om te ervaren. Op Jolien haar woonplek, bij vrienden in Middelburg, hadden ze een viervoeter te logeren. Een vrouwtje die direct viel voor de charme van de bejaarde viervoeter des huizes. In de week dat ze er was beleefde de oude rakker zijn tweede jeugd. Even speelden we met de gedachte dat Jolien met een puppy naar Zweden zou komen. Het mocht niet baten. De logé was nog wat aan de jonge kant om meteen het diepe in te gaan..

  

De herfst, momenteel nog heel zonnig, is aangekomen; de  bladeren dwarrelen. Zo neemt de kou ook wat toe, zeker voor het buiten wassen dus daar moest iets op bedacht worden. Een speciekuip, een douchegordijn en elektriciteitsdraad en ik kan in de keuken wassen. Heerlijk nu het fornuis werkt. Lekker warm. Het huis voelt als een thuis met warmte. Vanochtend het hout in het fornuis en het rookkanaal voorverwarmen met wat papier zodat er trek ontstaat. Man o man dan knettert het vuur, de pannen met water om me te wassen staan op en de ketel pruttelt. Een slok verse koffie en P2 Klasiks Morgon zachtjes uit de radio. Zoveel met zo weinig, zo fijn. Alle begin is moeilijk. De eerste keer dat ik het fornuis aanstak fungeerde de keuken als schoorsteen. Maar oefening baart kunst. Het komt allemaal goed..