“Manne…we aan naar zee”

Een uitspraak die mijn zonen zich maar al te goed weten te herinneren.  Als de golven hoog waren en de wind hard, was het tijd om naar zee te gaan. Natuurlijk deden we dat nooit. We waren wel wijzer. Maar er zit iets in van mijn vader. Ik zag hem altijd alles voorbereiden voordat we naar zee gingen. Zeevast maken. Je zit ten slotte op een slingerend platform waarbij je schade wil voorkomen door b.v. rondvliegende soepblikken. Datzelfde overkomt ons nu ook hier tussen de bomen.


Gelukkig nieuwjaar trouwens maak er een fijn jaar van. Nederland maakt zich op voor het schaatsen op natuurijs. Hier maken we ons op voor temperaturen rond de -20 graden. Voor ons een nieuw hoofdstuk. Reden om deze update te schrijven om moeders en vrienden gerust te stellen. Ook in Nederland is het extreme weer hier in Zweden nieuws. Ook hier geldt het zeevast-maken-principe. Hout is naar binnen gehaald. De slang die vanuit de waterput komt is onder het huis bevroren en dus zijn we nu aangewezen op emmers en jerrycans. Die we buiten vullen rechtstreeks vanuit de waterput die door de diepte niet is bevroren. Komende nachten wordt het -22. Dicht tegen elkaar aanliggen lijkt mij..


Tot overmaat van ramp liet onze Toyota ons in de steek onderweg terug van Bengtsfors (25 km). Daar stonden we dan in het o zo rustige bos. Toch de eerste auto die langs kwam stopte. Stephan en Marina waren hun namen. Zonder enige vragen werden de boodschappen over geladen en maakten ze 180 graden rechtsomkeert richting ons huis. Daar had Stephan ook weer bereik met zijn telefoon en waarschuwde de hulpdienst. 5 uur later kwam deze met ons (Toyota)guppie terug hier thuis aan. 3000 SEK armer maar o zo blij. Achteraf bleek het te gaan om een kapotte V-snaar (250 SEK), constateerde ik de volgende dag. Lennart, onze buurman, belde zijn zoon in Karlstad en hi bracht de snaar mee naar hier. Hij wilde toch nog even om de koffie bij zijn vader op Oudejaarsdag. En zo gaat dat dus hier. Je bent hier echt afhankelijk van elkaar.


Sneeuw is in grote hoeveelheden aanwezig momenteel en dat blijft nog wel even zo de komende tijd. Onze schoen zijn zelf voorzien van spikes net zoals onze winterbanden.
Zitten  jullie ook vol goede voornemens aan het begin van dit jaar? Wij hebben er maar 1. We reduceren het project huis naar project badkamer. Om het voor dit chaootje overzichtelijk te houden. Wil ten slotte voorkomen dat Jolien mij gaat voordragen voor het programma “Help mijn man is een klusser…”