Richting ’t noorden.

Vanuit het bos hier in Gyltenäs, naar  Sundsvall, aan de oostkust, is 7.5 uur rijden richting het noordoosten van Zweden. Zaterdag is het zover. Gaan we ervaren hoe de provincie Vasternorrland aanvoelt. 2000 km tussen ons en Nederland, toch zijn de temperaturen hier vergelijkbaar, met gemiddelde waarden van -3 tot +23. Ook gaan we hier een kleine boerderij bezichtigen die te koop staat. Best benieuwd, want onze laatste jacht op een huis kreeg een bizarre en trieste twist. Een kleine boerderij met een mooie keuken uit de jaren ’50 staat al een tijdje te koop en voor een prijs waarvan je zou verwachten dat het snel van eigenaar zou zijn veranderd. Ik raak geïntrigeerd en nieuwsgierig. Na wat speurwerk kom ik erachter dat de vrouw die daar woonde voor de ogen van haar kinderen door haar partner is vermoord in 2020. Op de politie foto’s staat hetzelfde bankje als in de verkoop advertentie. Met dat verschil dat de tafel waar het jachtgeweer op lag is verwijderd.

Communicatie is, met onze ervaringen in Zweden, bijzonder te noemen. Divers is misschien een beter woord. Contacten met de verschillende gemeente kantoren zijn zo warm dat je je meteen welkom voelt. Van gratis kinderboeken om de taal te leren tot adressen van ecologische boerderijen in de buurt. Meedenken en initiëren. Het nadeel van al die vriendelijkheid is wel dat je niet meer goed weet in welke leuke gemeente je je wilt gaan vestigen… Aan de andere kant; de communicatie met makelaars kan ook flink variëren. Van behulpzaam tot totale onverschilligheid. Toen ik destijds mijn appartement verkocht met hulp van makelaar Nathalie Provoost heb ik  mijn menig over makelaars grondig herzien. Wat een warme en betrokken vrouw.  Ook met de nieuwe bewoners, van mijn appartement, hebben we nog regelmatig fijn contact. Stemt hoopvol.

Of we in de gemeente Sundsvall ook veel koolmezen, bonte spechten en boomkruipers gaan tegen komen valt nog te bezien. Sinds Jolien hier een eigen lijn aan kokos vetbollen is opgestart lijkt de gehele Zweedse populatie hier te zijn neer gestreken. En al lezend zit Jolien voor het raam te genieten van al dat gefladder. We hebben ons, hier op school ook aangemeld voor een cursus Zweeds. En ik ga een oproep plaatsen om tweedehands traditioneel timmer gereedschap te pakken te krijgen. Zo komt mijn houthakkers-overhemd ook nog van pas…