Meer Nordic bestaat niet…

Samen met 2 Zweedse vrienden in Noorwegen luisterend naar de beroemde band Sigur Rós uit Ijsland, Meer “Nordic” kun je het niet krijgen, denk ik dan. Dit staat ons in november dit jaar te wachten. Je begrijpt, vol verwachting klopt ons hart. Het is Jolien gelukt om in de pre-sale kaartjes te bemachtigen voor de Nordic Tour’24 van Sigur Rós. Is wellicht tekenend voor hoe thuis we ons zijn gaan voelen.

Nu na een aantal jaren kunnen we ook een balans opmaken. Want wat doet emigreren met vrienden? In onze eigen ervaring zie je contacten verminderen en nieuwe worden aangehaald. Bijna een natuurlijk proces. Door de fysieke tussenruimte die  ontstaat is dat ook wel een logisch gevolg. Persoonlijk ervaar ik dat minder. Voor mij blijft alles een beetje hetzelfde en toch verandert het onbewust. Ik geloof in het feit dat wij mensen van elkaar kunnen leren en we elkaar een richting geven. Hoe het ook zij, wij mensen hebben elkaar nodig.

De golvläggare hebben wij ook nodig (De vrouw/man die onze badkamer vloer om leggen). We hebben advies gekregen van zo iemand en zijn aan de slag. Voelt hoopvol, er staat iets te gebeuren. Wat zal dat straks lekker zijn die waterdruppeltjes op je huid. Ik bespaar je alle details maar we gaan ons handen vol hebben. Jolien zit ook in de actie-modus wat de groente betreft. Maar koning winter laat nog steeds van zich horen. Het kan vriezen of dooien en… sneeuwen merken we nog steeds. Naast de renovatie en groentevoorziening komen hier nieuwe medebewoners. Paniek-kippen. Althans dat laat Google-translate ons geloven. Orust-höns van origine van het eiland Orust aan de westkust van Zweden. Een beroemd Zweeds ras dat bijna uitgestorven was. Doordat we een genenbank starten en een jaartje geduld moeten hebben (fijn zodat we ook goede en veilige huisvesting kunnen bouwen), hebben we straks “paniek-kippen” hier rondscharrelen.

En als klap op de vuurpijl: we gaan het dit jaar druk met bezoek krijgen uit Nederland. Zijn we blij mee. Alles lijkt erop dat het een fijn jaar gaat worden. Hejdå!