Dan gaat ons huis wel heel mooi worden!

“We hebben niet de intentie om het huis te verkopen” vertelt de Noorse eigenaar ons. Het zou ook wel heel bijzonder zijn geweest. Driehonderd meter de heuvel op van waar we nu wonen staat een boerderij al 2 jaar leeg. Werkelijk een droomplek. Sinds we hier wonen hebben we er over gefantaseerd. Het was even uitzoeken wie de eigenaar was. Maar het heeft niet mogen baten…

In de maanden dat we hier in Gyltenäs wonen raken we steeds meer verknocht aan het leven hier in het bos. Waar eerst nog reserves waren is nu sprake van enthousiasme. Het enige wat we missen voor onze plannen is goed daglicht. Licht om het werkelijk een vruchtbare plek te laten zijn. Een overvloed aan verse gezonde groente is namelijk wel een dingetje hier. Een teeltkalender voor de groeizone 6B (-5/0) is in de voorbereiding.

Met Cecilia, de eigenaresse van dit huis, zijn we bevriend geraakt. Ik heb haar met haar paarden gefotografeerd. Bij het zien van al die paardenmest (de beste bemesting voor een moestuin) werd ik meteen enthousiast.  “kom maar halen als je nodig hebt” bood ze aan. Ze is ook leerkracht op de plaatselijke friskola  (32 leerlingen in totaal). Jolien liep afgelopen maandag met een Zweedse brief en cv onder haar arm deze school binnen. Ze heeft een heel fijn gesprek gehad met de directrice en gaat er binnenkort meedraaien.

We hebben ook de zoektocht naar huizen verplaatst naar een zoektocht naar leegstaande huizen. En die zijn er best wel veel. Eigenaars zijn eenvoudig te achterhalen omdat hier in Zweden alles  voor iedereen toegankelijker is. Websites als hitta.se zijn hier erg handig bij.

We hebben oudjaar gevierd bij het kampvuur met een fles rode wijn, bij het meer aan de rand van het bos. Windstil, met als enige geluid het zachtjes knetteren van het vuur en het bijzondere geluid van kruiend ijs op het meer. Geen vuurpijl gezien of gehoord. Het droomhuis van de Noorse mensen is dan wel niet door gegaan maar ergens ligt er dan een nog mooier plekje op ons te wachten. Dan gaat ons huis wel heel erg mooi worden..