Cadeau (voor jullie!)
Een cadeau!
“Grote mensen moeten kinderen laten vallen”, “Wat er verloren gaat als bijna alles te koop is”, “Is de planeet beter af zonder mensen? Wie weet, maar we zijn er nu eenmaal”, “Landbouwproblemen oplossen? Stap een: stop boeren ‘dom’ te noemen”, “Wie ouder wordt heeft niet alleen een geschikt huis nodig, maar ook een gemeenschap.” Een kleine greep uit titels van artikelen van De Correspondent. Ons nieuwe nieuws medium. Wij hebben de mogelijkheid gekregen (gratis en zonder enige verplichtingen) om de Correspondent een maand lang in te kunnen zien (en lezen). Wij hebben daardoor op onze beurt ook de mogelijkheid om jullie de Correspondent te laten ervaren. Helemaal voor niks en gratis zonder enige verplichtingen. In de mail zit het cadeau.
Veel leesplezier.
Het voorgaande verhaal van ons Zweeds avontuur heeft veel stof doen opwaaien. En terecht. Het is tijd! Maar hoe dan? Want ook wij lopen tegen innerlijke conflicten aan zodra we in de auto stappen of de benzinemaaier aanzetten. We zijn gaan wassen en koken als de zon schijnt. Uiteraard is dat ‘s winters hier een stuk lastiger. Maar doordat we alleen apparatuur gekocht hebben met het energielabel A+++ houden we zelfs over.
Hieronder een lijst van wat wij door de jaren heen zijn gaan doen. Wie weet zet het meer mensen op ideeën? Tips zijn altijd welkom!
We hebben een kleine koelkast en een kleine vriezer (tafelmodel). Dat gaat prima en is soms een uitdaging, als er bijvoorbeeld deeg in staat om te rijzen. We wassen op de ECO-stand. Was drogen we op zolder of op de waslijn buiten, ook in de winter als het even kan (doet de was heerlijk ruiken!). We hebben een elektrische (extra geïsoleerde) smart boiler van 60 liter, alle verlichting is Led en A++. De stand-by stand van stereo gaat altijd (handmatig) uit. De isolering van ons huis is gemaakt van houtvezels (Hutton). Onze dubbele beglazing komt uit begin 1900 en werk nog steeds prima (en efficiënt). We veel meer schilderwerk bij renovatie…
Het huis bestaat uit kleine ruimten en is dus snel warm, een fijn voordeel.
De zonnepanelen (18 van 404 WP) leveren ons ruim voldoende stroom zodat we geen kosten hebben. Het is zelfs zo dat we veel energie opsparen en die straks in de wintermaanden kunnen gebruiken. Wel hebben we zoveel mogelijk rekening gehouden met het aantal zonnepanelen om ons verbruik daarop af te stellen. Het is voor ons geen verdienmodel. We reizen meer met openbaar vervoer, eten minder vlees en zoveel mogelijk biologisch.
Maken ons eigen (Veel goedkoper en net zo goed) eco-vriendelijk (af)wasmiddel (onderin blog recept). We hebben geen vaatwasser. Geen televisie.
Koffie wordt gezet met een cafetiere
Alles in ons huis wordt geschilderd met natuurlijke lijnolieverf. (droogt helaaas wel veel langzamer en is duurder maar beschermt veel beter doordat het in het hout dringt).
Wat we op de fiets kunnen, doen we. We scheiden ons afval. Ons eigen ‘afval’ in combi met groenafval bewaren we een jaar lang in 2 containers wat verandert in pure compost en zeer voedzaam is voor onze tuin. Het stinkt niet ( omdat de plas apart opgevangen wordt, vermengt met water 1 op 8 en ook in de tuin de natuur voedt). In het begin was dat best wennen als er mensen op bezoek zijn.
Veel van de renovatie gebeurt met gebruikt materiaal.
Kleding kopen we tweedehands net zoals pannen, lampen, gereedschap e.d. Marktplaats heet nu Blocket.se
Papieren zakken bij de groente bewaren we en nemen mee terug en gebruiken we weer bij volgende boodschappen. We bakken zelf brood.
Ook delen we onze tuin met dieren want we vinden dat wij in principe dat wij bij hun wonen en niet zij bij ons. We maaien ons gras alleen waar wij een looppad hebben gemaakt. Het wemelt er dan ook van wespen, vlinders, bijen en veel andere insecten. Dat houdt dan ook in dat er steeds iets is te beleven waar je ook kijkt. De ‘wildernis’ is zo mooi!
Het regenwater vangen we op in een 2000 litertank (die is wel nieuw aangeschaft) en met behulp van de zwaarte kracht voorzien w onze planten en moestuin van water. We leren ook meer in te maken zodat we er profijt van hebben in de winter.Al met al een heel proces waar we nog veel te leren hebben. En we lopen niet altijd helemaal synchroon. Maar de neuzen staan dezelfde richting op.
Vandaag zijn we met de auto en aanhangwagen naar Bengtsfors gereden om onze bestelling op te halen. Part 1 van de toekomstige badkamer. Met een snelheid van 50 km/uur zijn we voorzichtig terug komen rijden. Want ons Toyotaatje vond het best pittig. En geen probleem met zo weinig verkeer.
Nu het extra raam (tweedehands, een gift) in de keuken is geïnstalleerd kan het project badkamer dan eindelijk plaats gaan hebben. Trouwens heel raar om met een kettingzaag je huis in te gaan. Deed me terug denken aan de Samsara waar ik ooit jaren op heb gewoond en gezeild. Ook daar heb ik samen met een oude makker in verband met een reparatie met een kettingzaag het schip bewerkt. Best spannend hè Joost?
Waar het raam in de keuken kwam heeft eerst een deur gezeten. Die is bewaard gebleven en krijgt een nieuwe plek elders. We ontdekten verschillende lagen behang op de keukenwand, en daar hebben we een deel van kunnen redden. De geschiedenis van begin 1900 ontvouwde zich. Levendige patronen, bloemen en grafisch. Want stel dat het je lukt om er een nieuwe kopie van te maken…
Ik ga Lennart (slimme buurman)helpen met het compleet maken van Signebytorpet. Een echt douche!En jullie weten het. Shower with a friend saves water…..
Wasmiddel / halve liter (te simpel, erg effectief)
300 ml water
200 ml natuurazijn
eventueel paar druppels etherische olie met een geur
Voor gebruik goed schudden.
Afwasmiddel/ halve liter
500 ml kokend water
2 el geraspte Marseille zeep
2 el bicarbonaat
2 el natuurazijn
eventueel paar druppels etherische olie
Voeg de zeep aan het water toe en roer tot het is opgelost. Voeg de rest van de ingrediënten daarna meteen toe en laat afkoelen. Let op: het schuimt niet en dat is even wennen. Voor gebruik goed schudden.