Glad Påsk.

Lente, ook hier. In Zweden wordt het nieuwe leven zichtbaar. De stilte uit het bos is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor allerlei vrolijke gesprekken tussen onze gevleugelde vrienden.

Het ontbijt dat ik dagelijks, gedurende deze winter, aan ze serveer begint zijn vruchten af te werpen. Minder schuw en vrolijk kwetterend word ik ontvangen. Regelmatig zijn ze in het gezelschap van  hun roodbruine bosgenoten met hun spitsoortjes en kraaloogjes. Soms wel met 6 Sciurus vulgarissen tegelijkertijd. Dat klopt ook wel want in december tot februari zoeken de mannetjes de vrouwtjes op… Normaal leven eekhoorns solitair, net zoals ik het afgelopen jaar. Ook in mijn geval komt het vrouwtje binnenkort voor 2 weken naar Zweden en in juli permanent! In de tijd dat we apart wonen hebben we ervaren dat communicatie met elkaar essentieel is. Het heeft ons dichter bij elkaar gebracht. Natuurlijk niet altijd vloeiend maar we flikken het wel!

Ik ervaar het leven hier in de winter niet zoals veel mensen denken; donker en koud. Natuurlijk is het kouder en zijn de dagen korter maar het duurt zeker geen maanden. Daar staat tegenover dat de wind merendeel afwezig is en veranderingen duidelijker zichtbaar en vooral meer voelbaar zijn voor mij. Jaargetijden hier zijn duidelijker.

  

Het Zweedse kadaster is langs geweest. Aardige en slimme mensen. Het huis en de bijhorende grond (11 hectare) moest gesplitst worden zodat wij het huis en een klein gedeelte van de grond konden kopen. Zo hebben wij een tuin om groente te kweken en voor behoud van de bomen rondom onze tuin. Helaas is ook hier recent zichtbaarder geworden hoe monsterachtige machines een 40-jarige boom in 5 minuten vellen, ontdoen van haar armen om ze daarna als 4 meter lange luciferhoutjes langs de kant van de weg op te stapelen zodat grote vrachtwagens ze richting verwerkingsbedrijven rijden. Met dank aan de niet te stoppen consumptie-honger van de mensheid. Gelukkig moet er ook bijgeplant worden. Maar 5 minuten vs 40 jaar…

In Nederland is gestemd. De tweedeling lijkt alleen maar groter te zijn geworden, mede gevoed door media, internet etc. Geld versus natuur. En dat terwijl minder geld meer brengt. Paradoxaal.De beperktheid hier met communicatiemiddelen zoals internet en tv hier, maakt het iets genuanceerder. Wij zeggen dan ook vaak tegen elkaar “helaas kunnen wij de wereld niet veranderen”. Daarom willen wij, met de middelen die ons gegeven zijn, ons stukje aarde met respect voor de natuur verzorgen.

Sinds kort is het niet meer mogelijk om je fiets mee te nemen aan boord richting Gotenborg. Fietsen van Middelburg naar Zweden is best een eind! Zo dachten ook onze vrienden uit Zeeuws Vlaanderen er over en boden spontaan aan om Jolien met fiets en al, in juli, te brengen. Zweden is eigenlijk net als Nederland. Wij mensen hebben elkaar nodig.

Vrolijk Pasen