God Jul och Gott Nytt År

Op de kortste dag van het jaar willen wij graag iedereen liefdevol jaar wensen. Met vanaf vandaag iedere dag weer een beetje meer licht. Aan lichtjes geen gebrek hier in Zweden, in deze echt donkere dagen. Het is wel even wennen voor onze biologische klok. Omdat het hier om 14.30 uur al gaat schemeren hebben wij rond 20.00 uur al de neiging om richting bed te gaan.  Het voedsel is ook wennen hier. Met echt speurwerk kunnen wij ecologisch voedsel vinden. Daarentegen is snoep en ongezond voedsel enorm over vertegenwoordigd. Wat voor ons betreft een min-puntje is voor Zweden (Sorry, Carina)

In gesprekken met Nederland komt steevast Corona aan de orde en de vraag hoe de situatie bij ons is? Die is er bij ons dus niet. Een combinatie van gelukkig gezond zijn, het nieuws niet echt volgen en hier in de gemeente Arjäng  met 6 mensen per km2 is  het risico beduidend lager. Hier lijkt de normale dagelijkse situatie best vergelijkbaar met een harde lockdown in Nederland. Neemt niet weg dat we rekening houden door afstand te nemen bij het doen van de boodschappen.

Het inburgeren gaat als vanzelf. De uitnodiging van de basisschool (hier in het dorp sinds 1822) met 31 leerlingen was bijzonder. De kerstviering (en Lucia) is speciaal in Zweden. Er ontstaan vriendschappen. Koffie bij Agneta, onze buurvrouw 2 km verderop en Siev, een geëmotioneerde oudere dame (73) en eigenaresse van de plaatselijke breiwinkel, als ze de kerstkaart van Jolien in ontvangst neemt. Een brief namens Santa Claus, die ik in de brievenbus doe bij Sveinja, de zesjarige dochter van weer andere buren.

Nog even en we staan in het bos bij het kampvuur op het nieuwe jaar te proosten. Een serieus kampvuur om de roedels wolven die in deze provincie aanwezig zijn niet op ideeën te brengen. Jolien en ik wisten niet dat er zoveel wilde dieren hier aanwezig zijn. Elanden, herten, lynxen, wolven, vossen, dassen, wilde zwijnen en boommarters.  Een boommarter heeft van ons zelfs een naam gekregen. Hij vereert ons dagelijks met zijn bezoek en we zien Sammie met de dag dikker worden… Vandaag viel de sneeuw even zachtjes uit de lucht maar een dik wit pak met de kerst lijkt het niet te gaan worden. De temperatuur gaat voor lange tijd niet meer boven het vriespunt geraken. Het meer begint zijn vaste vorm aan te nemen. Zuurkool met spek en schaatsen uit ’t vet.