Thuis. Hemma. Ett ord fullt av begär. Een woord vol verlangen.

Het zat eraan te komen. De tijd van het vertrek hier is gearriveerd. We wisten het en toch weten ook wij ons te bedienen van struisvogel politiek. We voelden ons ook zo op onze plek. Er ontstaat een thuisgevoel. Een moeilijk te omschrijven gevoel als je geen thuis hebt. Verlangen is dan ook het woord wat bij ons als eerste te binnen schiet. Ik verras mezelf. Het dichter bij mezelf geraken maakt dat ik meer en meer open ga staan voor het huisje, boompje en beestje. Dus actie in de taxi. We maken op deze website een pagina Sverige aan.  Deze gaat de mensen hier in de buurt meer informatie over ons verschaffen. En om ze attent te maken op deze website gaan we bij alle huizen hier in de buurt (+/- 250) een briefje achterlaten. Wie weet gaat dit leiden tot dat huisje met dat boompje en dat beestje.

Binnen een paar dagen kunnen we ook deelnemen aan een cursus inburgeren in Zweden, in de bibliotheek in Ärjang. Jolien heeft een sollicitatiebrief  (in het Zweeds) geschreven (en verstuurd) naar een openstaande vacature. Vol trots kan ik vermelden dat ik een paar dagen hiervoor het zelfde heb gedaan. Weliswaar voor een andere werkgever, Svenska Kyrkan als kyrkogårdsarbetare. Het onderhouden van de begraafplaatsen hier in de gemeente. Een droombaan in een doodstille omgeving… Over 14 dagen moet ik op ‘gesprek’ komen. Dat word nog wel een puntje van aandacht want het Zweeds is nog niet helemaal binnen gekomen bij mij. Ik ben ook meer een man van de praktijk.

Het stuk tuin wat we mogen gebruiken van onze buurvrouw vordert ook. Stap voor stap verandert het van wildgroei naar structuur. Agneta, onze buurvrouw, was impressed wist ze te vermelden. Omdat we hier gaan vertrekken gaan we, als bedankje, een Hollandse maaltijd maken voor onze lieve buurvrouw Agneta en de eigenaars van ‘onze’ huisje hier in het bos. Boerenkool stamppot inclusief rookworst. Die rookworst, totaal onbekend in Zweden, is vandaag per post vanuit Nederland onderweg. (Dank je wel Annelies). Jolien heeft ook haar eerste verjaardag in Zweden gevierd. De dag ervoor samen met Agneta een heerlijke appeltaart gebakken. Haar dag begon met een algehele lichaamsmassage, van 90 min, in Ärjang en middags 2 buurvrouwen met kinderen op de koffie, inclusief appeltaart.

De winter is ook terug van weg geweest. Een beetje als de wind in Nederland.