Enthousiasme vs Commercialiteit

De marktkoopman naast mij zat, voor zijn pensioen, in de dakbedekking. Hij oogde rustig en leek veel te weten. “Je zit vol passie als je over je vak praat” zei hij tegen mij. En ja dat klopt. Buitenom dat ik wat breedsprakig kan zijn ben ik vooral gepassioneerd over mijn vak.

Deze zomer sta ik met ansichtkaarten op de markt in Vlissingen. Zo krijgen meer mensen de kans mijn werk te zien.

En hoewel we tegenwoordig minder kaarten per post maar eerder per digitale weg versturen geloof ik in het gevoel dat een “echte” kaart met zich mee brengt als hij in de bus valt. Het grappige is dat dat gevoel ook blijft ongeacht leeftijd want ook jonge mensen waarderen een echte kaart meer dan een “appje”

Ik zag hoe vol interesse er een jong meisje op mijn kaarten af liep. Ze was duidelijk geraakt. Haar ouders volgde al snel. Door haar oprechte interesse werd ik op mijn beurt geraakt. Ik overhandigden haar mijn kaartje zodat ze thuis mijn website kon bekijken. Haar ouders die haar gevolgd waren vertelde dat haar passie ook fotografie was. We raakten aan de praat. En ondanks het grote leeftijdsverschil, ze bleek 15 jaar te zijn, rolde ons gesprek van het ene in het andere onderwerp.

Nadat ons gesprek beëindigd was kwam de marktkoopman, naast mij, lachend naar me toe. “Misschien de volgende keer je ansichtkaarten in het gesprek meenemen…?

Enthousiasme vs commercialiteit. “Ach..het zijn zaadjes die je plant..” vult hij aan